Despre Proiect

Cadrul Orizont 2020 subliniează importanța nanotehnologiilor și a nanomaterialelor propunându-și să exploateze potențialul acestora pentru o creștere durabilă, avantaje competitive, mediu, locuri de muncă cu calificare superioară și o calitate crescută a vieții, etc. În acest contex, electrofilarea a atras o atenție semnificativă promițând o cale comercială viabilă pentru fabricarea nanofibrelor pentru un număr mare de aplicații industriale inclusiv medii de filtrare, electronice, biomateriale și medicină. Obiectivul principal al TECHMAT-ului este de a obține un control îmbunătățit al procesului de electrofilare prin inovație tehnologică care să conducă la o mai bună uniformitate în distribuția diametrelor fibrelor. Acest aspect ar permite o mai bună modelare dar și o foarte bună reproductibilitate a producerii de nanofibre crescându-le semnificativ aplicabilitatea industrială.Vom porni de la un concept tehnologic la Nivel de Maturitate Tehnologică (TRL) 2 susținut de proiectele anterioare, publicații și brevete ale consorțiului TECHMAT. Scopul este de a atinge un Nivel de Maturitate Tehnologic TRL4 validând tehnologia dezvoltată în condiții de laborator prin producerea de nanofibre și compararea proprietăților lor cu rezultatele anterioare obținute de consorțiu.

Scopul este de a exploata, prin colaborare academică-industrială, inovația în cercetarea fundamentală existentă în cadrul consorțiului TECHMAT și a produce soluții tehnologice viabile dar și produse/servicii noi. Rezultatele proiectului vor fi exploatate prin: (1) O cerere de brevet pentru protecția dreptului de proprietate intelectuală al consorțiului, (2) transferul tehnologic către IMM-ul implicat a unui model funcțional de laborator pentru control într-un timp relativ scurt (1-2 ani) spre comercializare, (3) diseminare cu impact ridicat către comunitatea științifică (articole științifice, monografii, conferințe, târguri, expoziții) și (4) diseminare prin mass-media către comunitățile non-științifice.

Finantare

Acest proiect este finantat in cadrul PNCDI III de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, CCCDI - UEFISCDI, proiectul numarul PN-III-P2-2.1-PED-2019-4021.

 uefiscdi