Inceput Despre Proiect Obiectivele Proiectului Consortiu Finantare Rezultate EnglishEN

Despre Proiect

Principalii furnizori de servicii stomatologice isi indreapta eforturile catre atingerea momentului in care rutina zilnica de sanatate orala va permite consumatorilor sa aiba grija de sanatate lor in mod comprehensiv. ACESO contribuie la atingerea acestui moment printr-o abordare co-creativa prin care sa realizeze o platforma integrata de sanatate si ingrijire orala. Platforma ACESO va integra dispozitive inteligente care folosesc analize de date adaptate pentru sanatate si bunastare. Unicitatea platformei provine din inteligenta si adaptabilitatea sa precum si dintr-o abordare holistica a ingrijirii fizice si orale. Abordarea centrata pe pacient aduce beneficii clare pentru persoanele in varsta, sprijinind in acelasi timp personalul de specialitate (medici, asistente, dentisti, etc) in imbunatatirea serviciilor oferite si in a adresa pacienti chiar din zone indepartate.

. Principalele functii ale platformei ACESO sunt:

  • i) monitorizarea parametrilor sanatatii fizice si igienei orale;
  • ii) alertele(reminder) din calendar pentru utilizatori;
  • iii) mentinerea ingrijirii orale prin experienta periatului personalizata rezultata din comportamentul de periere al utilizatorului;
  • iv) instrumente de evaluare pentru profesionisti care vor fi capabili sa-si optimizeze interventiile de ingrijire si sa-si instruiasca pacientii din timp.

Piata tinta este compusa din trei grupuri principale:

  • i) utilizatorii primari sunt cei peste 60 de ani care sufera de modificari datorate imbatranirii functiilor organismului (sunt vizate in principal bolile cronice cardiovasculare si diabetul);
  • ii) utilizatorii secundari, adica dentistii si igienistii;
  • iii) utilizatorii tertiari: companiile de asigurari care vor fi luate in considerare si pentru aspectele de afaceri si de valorificare ale proiectului.

Obiectivele Proiectului

Obiectivele proiectului ACESO sunt:

  • ● Monitorizarea parametrilor legati de sanatatea fizica (tensiometru, glucometru etc), activitate, somn si igiena orala intr-un mod integrat care furnizeaza utilizatorilor primari feedback personalizat si adaptabil extras din motorul inteligentei artificiale de baza;
  • ● Abordarea centrata pe utilizator prin implicarea in mod activ a utilizatorilor in mentinerea sanatatii lor ( alerte(remindere) pentru monitorizarea regulata, medicatia la timp si autoingrijirea) - calendarul personalizat;
  • ● Ingrijirea orala imbunatatita prin experienta periatului personalizata rezultata din comportamentul periatului utilizatorului in timp ce folosesc periutele de dinti smart (e.g. Philips DiamondClean Smart, seria Oral-B Genius, Xiaomi Soocare X3) si dispozitive de stimulare a salivarii;
  • ● Uneltele de evaluare digitala la distanta pentru ingrijitori care vor fi capabili sa optimizeze interventiile de ingrijire si sa instruiasca pacientii lor in timp, ajutandu-i sa-si formeze o rutina mai buna si sa se recupereze dupa un tratament;

Consortiu

Denumire Rol Tara
Centrul IT pentru Stiinta si Tehnologie IMM ROMANIA
SAPHYRION SAGL IMM Elvetia
LS DINTIIMEI SRL Utilizatori Romania
Random Forest Consulting Utilizatori Polonia
MKS Electronic Systems Ltd Utilizatori Slovenia
Jagiellonian University Medical College Utilizatori Polonia
ECLEXYS Sagl IMM Elvetia
Custwell Ltd IMM Ungaria

Finantare

Acest proiect este finantat in cadrul de catre Comunitatea Europeana pring programul Active and Assistive Living (AAL) si de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, CCCDI – UEFISCDI, prin proiectul numarul AAL-CP-AAL-2019-6-137-CP-ACESO.

Rezultate

Etapa 1

Activitatea I.1 In cadrul acestei activitati au fost studiate comparativ si studiate 3 platforme de monitorizare ingrijire orala; 2 platforme de monitorizare a parametrilor medicali; 3 proiecte de cercetare in directia propusa in cadrul ACESO. De exemplu, mORAL adreseaza problema identificarii comportamentelor de sanatate orala pe baza de senzori inertiali plasati pe incheietura mainii. Modelul extrage comportamente de periere a dintilor si a folosirii atei dentare, model care poate fi aplicat prin utilizarea unei periute de dinti manuala. O alta metoda, prezentata construieste un sistem de monitorizare a calitatii periajului pe toate cele 16 ale suprafetele dintilor folosind o periuta de dinti manuala si un smart watch. Periuta de dinti este modificata prin atasarea unor magneti mici la maner, astfel incat orientarea si miscarea acestuia poate fi captata de smart watch. O alta abordare pentru monitorizarea modului de periere a dintilor este bazata pe datele colectate de la un senzor inertial plasat la incheietura mainii folosind o periuta de dinti normala. Sistemul propus - Hygiea - este format dintr-un smart watch de la care este utilizat senzorul inertial (care capteaza datele de miscare tridimensionale), datele fiind colectate si analizate pe un dispozitiv edge – de regula un smart phone. Datele sunt analizate folosind o retea LSTM cu mecanism bazat pe atentie.

Activitatea I.2 In cadrul acestei activitati a fost dezvoltata arhitectura platformei si stabilite uneltele software necesare implementarii acesteia. Platforma ACESO este compusa din trei subsisteme: Core Subsystem (CSYS), Cloud Component (CCMP) si Helper Service (HSVC). Principalele caracteristici ale platformei sunt urmatoarele: (1) platforma este complet separata de reteaua de internet din locuinta utilizatorului si ca urmare comunicarea intre componentele platformei poate fi securizata; (2) platforma poate functiona autonom la sediul utilizatorului fara a fi nevoie sa transfere date sensibile in afara casei pentru functionarea sa; (3) comunicarea dintre dispozitivele de ingrijire si platforma ACESO este una directa, peer-to-peer iar serviciile externe minimale sunt utilizate pentru a permite clientilor externi sa descopere platforma prin internet datorita alocarii dinamice de IP de catre furnizorul de internet.

Activitatea I.3 In cadrul acestei activitati au fost studiate si evaluate diverse modele de a elabora si valida planul de afaceri. Au fost identificate particularitatile celor doua modele de tip canvas care sunt propuse de catre AAL pentru identificarea elementelor importante ale planului de afaceri. Spre deosebire de MLC (Modelul Lean Canvas), BMC (Business Model Canvas) duce la construirea unui model de afaceri care se axeaza mai putin pe un anumit produs ci mai mult pe afacerea in general. Ambele modele insa reprezinta un suport pentru: formarea de noi idei; validarea presupunerilor; incurajarea conversatiei. S-a considerat de asemenea si metodologia Agile precum si utilizarea acesteia in mediul de afaceri.

Activitatea I.4 In vederea clasificarii si recrutarii utilizatorilor finali si pentru a avea o idee corecta privind utilizatorul tinta s-au efectuat teste initiale de evaluare a functiei salivare pe un esantion de 20 de participanti format din pacienti de la cabinetul stomatologic LS DINTIIMEI, cu varsta de cel putin 60 de ani, indiferent de starea sanatatii generale sau problemele dentare. In grup au fost inclusi si pacienti mai tineri, insa doar ca reper.

Activitatea I.5 Folosind o combinatie de dispozitive mHealth, instrumente de stiinta a datelor si strategii comportamentale, medicii stomatologi vor trebui sa stabileasca modalitati de a-si implica pacientii si de a-i motiva sa participe mai activ la ingrijirea proprie. Un accent din ce in ce mai mare pe sanatatea orala preventiva si ingrijirea personalizata, adaptata, va favoriza desfasurarea unor interventii comportamentale de precizie care vizeaza persoana potrivita, la momentul potrivit si in cel mai eficient mod. In cadrul acestei activitati au fost identificate aplicatii mobile utile pentru servicii inovative precum SNA (shade navigation app) pusa la dispozitie de firma Ivoclar disponibila pentru telefonul mobil, tableta, PC. Un alt instrument digital care poate fi folosit in special in stomatologia estetica este Digital Smile Design (DSD). DSD este un instrument de planificare a tratamentului dentar imbunatatind predictibilitatea si comunicarea intre prestatorii de servicii medicale respectiv echipa medici dentisti /tehnicieni dentari si pacienti.

Activitatea I.6 In cadrul acestei activitati a fost creata pagina web a proiectului in limba romana si in limba engleza.


Etapa 2

Activitatea II.1 In cadrul acestei activitati au fost dezvoltate urmatoarele componente: interfata utilizator si periuta inteligenta – o periuta manuala transformata intr-o periuta care poate achizitiona miscarile realizate in timpul periajului (date achizitionate de la accelerometru si giroscop), precum si durata periajului care vor fi analizate cu ajutorul algoritmilor de invatare automata in vederea identificarii modelului ingrijirii orale.

Activitatea II.2 In cadrul acestei activitati au fost analizate performantele periutei inteligente dezvoltate. In prima faza a fost optimizat consumul bateriei conectate la microcontrolerul atasat periutei manuale. Sunt prezentate de asemenea aspecte legate de transmiterea datelor intre tableta ACESO si periuta inteligenta dezvoltata. S-a realizat implementarea transmiterii mesajelor mai lungi de 23 de caractere (limitarea standardului BLE) prin modificarea codului si nu prin trunchearea mesajelor.

Activitatea II.3 In cadrul acestei activitati au fost testate componentele platformei ACESO cu 20 de varstnici de peste 60 de ani si cu 10 profesionisti din domeniul stomatologic. Dispozitivele de monitorizare a sanatatii fizice (tensiometru, glucometru, termometru) au fost considerate ca fiind usor si comfortabil de utilizat. Periuta inteligenta dezvoltata in cadrul ACESO a fost considerata utila de majoritatea pacientilor. Dispozitivul Salipen a fost bine toletarat de catre pacienti care nu au avut nicio plangere sau anxietate vizibila in timpul utilizarii acestuia. Masurarea debitului salivar a crescut, dar nu semnificativ, in timpul functionarii intraorale a dispozitivului. Pacientii au raportat, de asemenea, o senzatie initiala de uscaciune a gurii dar un debit salivar foarte mare imediat dupa utilizare. Debitul a persistat o perioada lunga de timp. Cateva ore mai tarziu au raportat inca un flux salivar crescut.

Activitatea II.4 In cadrul acestei activitati s-au realizat cercetari privind piata produselor de tip eSanatate si a celor dedicate sanatatii orale si bazate pe produse de tip TIC. S-au identificat estimari ale dimensiunii pietelor, predictilor de piata, etc. De asemenea, au fost identificati producatori si produse competitive cu solutia propuse in ACESO.

Activitatea II.5 In cadrul acestei activitati au fost publicate doua articole in ISI proceedings si au fost prezentate rezultatele proiectului in cadrul a 3 conferinte stiintifice. Activitatile proiectului au fost de asemenea prezentate in evenimente precum „European Online Week of Active & Healthy Ageing” si seminar organizat de catre FIT Europe ERASMUS+ si in cadrul actiunii COST CA19136 - NET4Age-Friendly. S-au realizat materiale promotionale pentru a fi distribuite la evenimentele de diseminare. A fost mentiunata pagina de web in limba romana si engleza si de asemenea pagina de web a intregului proiect folosindu-se platforma Wix.


Etapa 3

Activitatea III.1 Contributii la realizarea sistemului integrat: In cadrul acestei activitati au fost realizate urmatoarele contributii in cadrul proiectului ACESO:

  • ● interfata utilizator a fost extinsa prin adaugarea butoanelor necesare accesarii functionalitatilor noi integrate in platforma,
  • ● interfata utilizator a fost extinsa prin adaugarea graficelor ce permit vizualizarea parametrilor legati de activitatea zilnica,
  • ● integrarea periutei inteligente,
  • ● integrarea salipenului,
  • ● integrarea calendarului.
Din punct de vedere al integrarii periutei inteligente, prima versiune a periutei folosea o periuta manuala incorporata intr-un maner dezvoltat de CITST. Utilizatorul nu putea schimba insa periuta de dinti deoarece aceasta era lipita in maner. A fost proiectata o noua versiune a manerului care poate fi folosit cu un cap interschimbabil de la periutele de dinti electrice. Pentru realizarea SaliPen-ului inteligent a fost proiectat 3D un pahar in care sa poata fi introdus un circuit electronic pentru a putea fi detectata prezenta / absenta dispozitivului in pahar. De asemenea, a fost dezvoltata o aplicatie Android pentru colectarea si transmiterea datelor legate de utilizarea Salipenului.

Activitatea III.2 Cercetari privind performantele in laborator ale sistemului integrat si analiza datelor colectate: Cercetarile legate de functionarea platformei in conditii de laborator au relevat necesitatea imbunatatirii performantei in urmatoarele privinte: (1) modul de impachetare si transmitere a datelor de la periuta inteligenta; (2) adaptarea formei paharului pentru dispozitivul Salipen astfel incat sa se eliminte erorile de detectie a utilizarii dispozitivului; (3) extinderea gamei de captete disponibile pentru periuta inteligenta si adaptarea manerului astfel incat sa nu alunece din mana atunci cand este umed; (4) modificarea paharului periutei astfel incat sa nu retina apa scursa dupa utilizarea periutei pentru spalare si sa poata fi fixat mai bine in locul de utilizare. Punctele 1 si 2 au fost adresate in cadrul acestei etape fiind considerate esentiale pentru o functionare corecta a platformei.

Activitatea III.3 Activitati de implicare a utilizatorilor finali in studiile pilot ale proiectul ACESO: Platforma ACESO a fost prezentata si testata in conditii supervizate de catre 15 utilizatori. Scopul testarii a fost de a identifica punctele forte ale acesteia, dar si modificarile pe care ar dori sa le aduca utilizatorii varstnici pentru a o considera functionala si potrivita nevoilor lor. In urma prezentarii platformei ACESO si a testarii interfetei acesteia cu dispozitivele aferente, utilizatorii au fost rugati sa raspunda la 16 intrebari. Acestea au fost administrate sub forma unui chestionar cuprinzand 14 intrebari inchise si 2 intrebari Majoritatea respondentilor nu ar aduce modificari semnificative platformei ACESO. Au fost insa obtinute recomandari de optimizare a prototipului testat si au fost identificate potentiale bariere de utilizare.

Activitatea III.4 Participare la manisfestari stiintifice, vizite de lucru, forum AAL: In cadrul acestei activitati au fost publicate 1 articol in jurnal cotat Q4 (BDI: Scopus), 1 articol in ISI proceedings si au fost prezentate rezultatele proiectului in cadrul a 2 prezentari la conferinte stiintifice. Proiectul a fost de asemenea prezentat folosind materiale publicitare in evenimente precum Techweek Bucuresti 2022 si forumul AAL. Rezultatle proiectului au fost prezentate in discutii cu producatori precum Alphasigma. S-au realizat materiale promotionale pentru a fi distribuite la evenimentele de diseminare. A fost mentiunata pagina de web in limba romana si engleza si de asemenea pagina de web a intregului proiect folosindu-se platforma Wix.

Etapa 4

Activitatea IV.1 Optimizarea si testarea sistemului integrat prin implicarea utilzatorilor finali: Optimizarea sistemului integrat a fost realizata prin implicarea utilzatorilor finali si a implicat urmatoarele aspecte: (1) Modificarea formei manerului periutei astfel incat acesta sa aiba un aspect ergonomic; ulterior imprimarii, suprafata manerul a fost post-procesata prin tehnologii specifice in vederea obtinerii unei suprafete de calitate superioara (vizual cat si din punct de vedere al texturii). (2) Modificarea paharului periutei prin utilizarea magnetilor in locul benzii magnetice, in vederea evitarii demagnetizarii acesteia si imposibilitatea utilizarii paharului (detectarea inceputului si sfarsitului perierii). (3) Modificarea paharului salipen-ului pentru a putea fi incarcat usor. (4) Finalizarea implementarii interfetei utilizator. (5) Implementarea interfetei caregiver.

Activitatea IV.2 Contributii la realizarea planului de afaceri: Proiectul ACESO concureaza pe o piata larga de e-health, care a cunoscut o crestere rapida, determinata de progresele tehnologice, de adoptarea sporita a solutiilor digitale in domeniul sanatatii si de raspunsul global la pandemia COVID-19, care a accelerat adoptarea serviciilor de telemedicina si de sanatate digitala. In vederea comercializarii acestuia au fost analizate si evaluate urmatoarele aspect: competitorii, clientii, propunerea de valoare, aspect financiare, reglementary si aspect legale.

Activitatea IV.3 Analiza rezultatelor studiilor pilot: Studiile pilot din România au inceput in luna februarie 2023. Partenerii de la LS DINTIIMEI SRL au selectat anterior participantii primari in cadrul Taskului 1.1 al proiectului. Aceiasi participanti si-au dat acordul pentru a participa la Taskul 1.3. In studiul pilot românesc au fost inscrisi in total 10 utilizatori primari si 5 utilizatori secundari (doi stomatologi, un asistent stomatologic, un ortodont, un medic generalist). Toti au respectat criteriile de includere si excludere prezentate in D1.1. Au fost 11 participanti seniori care au completat pre-chestionarele, vârstele lor fiind intre 64 si 85 de ani. Echilibrul de gen a fost foarte bun, cu 6 barbati si 5 femei, iar nivelul lor de studii a fost relativ ridicat, majoritatea având studii superioare (universitare) sau studii postuniversitare. Participantii au beneficiat de suportul continuu al CITST pentru orice problema intampinata. O buna parte din participanti au fost de acord cu faptul ca se simt foarte increzatori in legatura cu utilizarea sistemului. Utilizarea zilnica si posibilitatea de a consulta manualul in caz de probleme sunt factorii principali care le ofera seniorilor incredere in sine din punct de vedere al mânuirii sistemului.

Activitatea IV.4 Diseminare: intalnire finala de proiect: Intalnirea finala de inchidere a proiectului a avut loc la Cracovia, in data de 27.07.2023, la care au participat toti partenerii (intalnirea a fost hibrida). Agenda a cuprins statusul studiilor pilot, al livrabilelor si al implementarii AI precum si planificarea incheierii proiectului.

Diseminarea Stiintifica: In cadrul acestei etape a fost pregatit spre publicare un capitol intr-o monografie impreuna cu partenerii din Polonia. Acesta va fi publicat in a 2a parte a lunii septembrie.

  • ● Titlul monografiei: Oczekiwania wobec nauk biomedycznych – trendy, wyzwania i perspektywy (Așteptări pentru știința biomedicală - tendințe, provocări și perspective)
  • ● Titlul capitolului: Kierunki rozwoju telemedycyny w geriatrii (Direcții de dezvoltare a telemedicinei în geriatrie)
  • ● Autori: Anna Rudzińska, Robert Kupis, Karolina Piotrowicz, Łukasz Malicki, Irina Mocanu, Oana Cramariuc, Ian Perera, Barbara Gryglewska, Jerzy Gąsowski
  • ● ISBN: 978-83-67104-73-9

Evenimete de Diseminare:

  • ● Prezentarea proiectului in cadrul scolii de vara din cadrul actiunii COST Network on Privacy-Aware Audio- and Video-Based Applications for Active and Assisted Living (COST Action CA19121 GoodBrother), 13-16 Iunie 2023: Intelligent systems in healthcare.
  • ● Prezentarea proiectului ACESO in cadrul workshopului A-WEAR organizat la Tampere University din Finlanda. La workshop au participat student si profesori din mai multe tari.
  • ● Prezentarea proiectului ACESO la Liceul Teoretic Nichita Stanescu din Bucuresti (aprilie 2023). Au participat in cadrul saptamanii scoala altfel elevii claselor a 10th impreuna cu profesori ai scolii.
  • ● Prezentarea proiectului la Centrul de Excelenta in Asistenta si Ingrijirea Persoanelor Vârstnice si Prevenirea Tulburarilor de Memori Vitalitas, iulie 2023.